Vrijwilligerswerk Print E-mail

een internationaal team van vrijwilligers Bosque de Paz is een goede plek om de ongelooflijke biodiversiteit van het land te leren kennen en om de vele tropische vruchten te ontdekken die er groeien. We passen het concept van ´ecologisch herstel´ toe en brengen variatie aan in onze gewassen met de technieken van agroforestry, analog forestry en permaculture.
Voor bezoekers met een klein budget en voor reizende studenten is vrijwilligerswerk een zeer populaire manier geworden om een beter inzicht in het land te krijgen.

Het goede van deze manier van reizen is dat je interessante ervaringen op doet en dat je voldoening hebt jezelf op een zeer aangename manier nuttig te maken. Veel organisaties in Ecuador bieden dergelijk vrijwilligerswerk aan, maar slechts enkele kunnen in ruil voor het geleverde werk voedsel en onderdak aanbieden zonder verdere vergoeding. Er zijn hiervoor veel redenen, maar de belangrijkste is wel dat de economische omstandigheden in de meeste Latijns Amerikaanse landen een dergelijk aanbod gewoon niet toestaan.

Een tweede reden is dat de omstandigheden in Latijns Amerika vaak erg verschillend zijn van Europa en Amerika. Begeleiding vergt zoveel tijd, dat het lijkt alsof de begeleider zelf de vrijwilliger wordt!
Een derde obstakel is dat veel bezoekers weinig of geen Spaans spreken, wat communicatie bemoeilijkt.
Om deze redenen moeten wij van de vrijwilliger een vergoeding vragen. Daarom spreken we liever van ‘stagair’ (Engels voor intern) dan van ‘vrijwilliger´.

die gaan er hard tegenaan met de machetebamboe planten is een essentieel onderdeel van het werk

 

slaapzaal voor vrijwilligersWij nodigen je uit iets te leren over boerderijwerk in een tropische fruitboerderij; een soort leertijd in het landleven. Je leert over de mensen en over de harde en plezierige aspecten van het landleven in Ecuador. Je leert praktische vaardigheden zoals bomen planten, fruitbomen enten, een machete hanteren en het oogsten van bamboe, bananen en ananassen. Op dit moment is de aanleg van paden in de botanische tuin en in de omliggende heuvels een belangrijke activiteit. Eventueel zal je meehelpen om bezoekers rond te leiden.

Je betaalt $US 245,- voor vier weken. Als je korter blijft is dit bedrag $US 18,- per dag. We bieden je accommodatie, drie maaltijden per dag en een overvloed aan fruit en vruchtensappen. Lokale boeren kunnen je meenemen naar hun boerderij of in de bergen, te voet of te paard.

Waarom Bosque de Paz?

mucho trabajo para los MACHOSAllereerst is er het prachtige klimaat. Bosque de Paz ligt op een hoogte van 1.000 meter boven zeeniveau. De gemiddelde temperatuur bedraagt 22°C. Wij blijven gevrijwaard van de koude winden van de Sierra en de verstikkende hitte van de laaglanden. De combinatie van deze factoren zorgt voor een prachtig klimaat. En bovenal: er is geen malaria op deze hoogte.
Bosque de Paz is een kleinschalig familieproject.

Het is niet één van die gigantische projecten als Jatun Sacha, waar je je afvraagt voor wie je werkt en wie er voordeel van ondervindt. Je werkt direct met Piet en Olda of één van de assistenten. Je krijgt informatie uit eerste hand over het hoe en het waarom van het landleven.
De dagelijkse realiteit in het landelijke Ecuador is zeer verschillend van de stedelijke gebieden waar de meeste bezoekers vandaan komen. Je zult antwoorden vinden op vragen als ‘waarom zetten boeren de heuvels in brand?’ en ‘waarom willen boeren emigreren naar Spanje of de VS?’.
Bosque de Paz probeert uitleg te geven met voorbeelden. In minder dan 15 jaar heeft Piet getoond dat een evenwicht tussen landbouw en bosbeheer mogelijk is. Het gebruikte principe wordt ‘forest farming’ genoemd. Het is een proces op lange termijn, dat de nodige inspanningen vergt. Daarom wordt je medewerking sterk gewaardeerd. De tijd die je in Bosque de Paz doorbrengt zal een onvergetelijke ervaring zijn.

bordjes klaarmaken voor de botanische tuinirrigatiekanaal graven 

Bosque de Paz neemt het hele jaar door stagairs aan. Het is echter aan te raden je komst enkele maanden op voorhand aan te kondigen. Visa en reisverzekering zijn de verantwoordelijkheid van de bezoeker. Wij raden aan de volgende zaken bij te hebben: een veldfles, katoenen handschoenen, rubberlaarzen, een hoed, een muggennet en werkkledij of oude kleren.

Plaatselijke dorpelingen en werknemers in Bosque de Paz zullen zeer blij zijn met de tweedehands kleding die je achterlaat.

klaar voor een dagje hard werken in de heuvels Wij zijn bereikbaar per e-mail of per telefoon (00 593 (0)6 3016606). Het kan een week of langer duren voor we je brief kunnen beantwoorden, want we hebben (nog) geen internetaansluiting op de farm en soms is de telefoonlijn een aantal dagen dood. Neem dus ruim de tijd voor contact met ons.