Wie zijn wij Print E-mail

Om een beschrijving te krijgen, beweeg de muis over de beelden.
Piet, Olda en de jongste dochter Maykin
Bosque de Paz is een familiebedrijf dat in 1995 vorm kreeg met de aankoop van een sterk geërodeerd en verarmd stuk landbouwland op de westelijke uitlopers van de Andes-bergketen in Ecuador.
De eigenaars Piet Sabbe (Vlaming) en Olda Peralta (Ecuadoriaanse) hebben de kale berghelling omgevormd tot een eiland van tropisch groen. In 2004 openden ze hun huis voor bezoekers met een eenvoudige Bed & Breakfast . Dit gastenhuis biedt de nodige comfort met ruime kamers (met privé terras en privé badkamer), een uitgebreid ontbijt en een klein zwembad. Olda is een uitstekende kok en serveert heerlijke maaltijden (ook vegetarisch) met plaatselijke exotische ingrediënten, waarvan er veel op onze boerderij groeien: bananen, pinda, kokosnoot, maïs en veel fruitsoorten zoals ananas, anona, arazá en guayaba.

Piet en Olda identificeren zich met de wereldwijde beweging om van onze planeet een leefbare plek te maken en hebben Bosque de Paz opgebouwd met de principes van Ecologisch Herstel, Permaculture en Agroforestry.

Fruit diversityAl wandelend door de Botanische Tuin krijgen gasten uitleg over de uiteenlopende aspecten van ecologisch landbeheer en worden ze uitgenodigd deel te nemen aan de activiteiten in het veld als het planten van bomen en bamboe, het aanleggen van composthopen, het uitruimen van irrigatiekanaaltjes en het oogsten van fruit. Liefhebbers van Reuzenbamboe komen hier zeker aan hun trekken.

Via een bijzondere techniek met de uit Azië ingevoerde grassoort Vetiver wordt sedert 1997 erosie verhinderd.

Vanuit Bosque de Paz zijn wandelingen in de omliggende bergen een aanrader. Ook bevelen wij  Excursies aan door het Noorden van het land naar bijvoorbeeld het mangrovegebied aan de kust, naar het Páramo-hoogland met zijn zeldzame Frailejones-planten en naar het nevelwoud.Piet biedt jongeren en studenten de mogelijkheid een stage te lopen als onderdeel van hun studie of opleiding. Dit wordt  Vrijwilligerswerk of Tropische Inleefervaring genoemd.

Bosque de Paz heeft sterke banden met de plaatselijke boerengroep, waarin Piet een leidende rol heeft.
Met deze boerengroep is een project in uitvoering dat moet leiden tot een beheersplan voor een waterwingebied in de heuvels in de omgeving van Bosque de Paz. Het waarborgen van een goede drinkwatervoorziening is een van de belangrijkste thema’s in de regio.

Ook met het lokale schooltje, waar de dochters Naomi en Maykin les krijgen, is een hechte samenwerking. Zo is er een programma gestart op het terrein van milieueducatie.

  Bezoekers, vrijwilligers en lokale arbeiders klaar voor een dag bamboe planten